Chokladkakor med kolafyllning
Det här receptet är nästan som min lilla bebis. För tillskillnad från de andra recepten som jag har lagt upp här är detta ett recept jag kreerat helt själv. Från grunden. Om du tycker om kola och choklad MÅSTE du testa dessa kakor, för de är verkligen otroligt goda om jag får säga det själv.
Liksom kolla kolan! Hur kan man inte bli frestad!?
Ingredienser
100 g smör (rumsvarmt)
2 dl socker
1 ägg (rumsvarmt)
2.5 dl vetemjöl
4 msk kakao
Ca 0.5 krm salt
1 tsk vaniljsocker
0.5 tsk bikarbonat
100 g choklad (jag använder 50/50 ljus och mörk)
Karamelliserad mjölk (ca 1/2 burk)
Flingsalt att strö över
Börja med att vispa ihop smöret och sockret tills det blandat sig. Tillsätt därefter ägget och fortsätt vispa tills du fått en jämn smet. Om smeten skär sig är det resultat av att dina ingredienser varit för kalla, men få inte panik! Degen brukar gå ihop när du tillsätter de torra ingredienserna, så ta ett djupt andetag och rör i en annan bunke ihop mjölet, kakaon, saltet, bikarbonatet och vaniljsockret och rör tills allt blandats. Häll därefter ner blandningen i smör-socker-ägg-smeten och rör tills allt blandat sig. Hacka sedan chokladen i bitar och rör ner de i degen. Nu har det blivit dags att baka ut och fylla kakorna och eftersom att jag har lite svårt att förklara hur jag gör, tänkte jag visa er med lite bilder istället, för att komplettera mina halvkassa förklaringar.
Ta en bit deg (ca 1/2-1 msk tog jag) och platta ut den ganska tunt på plåten och forma den till en liten rundel. Upprepa proceduren tills du använt upp lite mindre än hälften av degen.
På rundlarna klickar du ut ca 1/2 msk av den karamelliserade mjölken på varje kaka. Försök att placera klicken i mitten av kakorna.
Ta sedan en lite större bit deg än den du plattade ut på plåten innan och platta ut även denna degbit, men i handen istället för på plåten. Lägg sedan locket över kolan och se till att all kola täcks. Nyp sedan till kanterna runt hela kakan så att den förseglas. Detta förhindrar att kolan flyter ut ur kakan under gräddningen.
Så här ser det ut när locket är på och kakan förseglad! När du förseglat alla kakor, toppar du dem med flingsalt innan de åker in mitt i ugnen i 175°C (150°C om du använder varmluft) i ca 15 min. Du vet att de är klara när de flutit ut och blivit lite krackelerade vid kanterna. Kakorna kommer fortfarande vara mjuka när du tar ut de ur ugnen. Det ska de vara, oroa dig inte. De kommer stelna sen. Låt de svalna.
Här har ni det färdiga resultatet! Svårare än så är det faktiskt inte att baka dessa underbara kakor.
Hoppas ni får en trevlig kväll!
/M