Toscasnittar
Jag tror jag har hamnat i något slags småkaksträsk, för det är nästan det enda jag bakar nu för tiden! Så, idag tänker jag bjuda på ytterligare ett recept på småkakor. Denna gång blir det toscasnittar, dvs mördegssnittar med toscaglasyr.

Tycker du om toscakaka och mördegskakor kan jag faktiskt lova att du kommer att tycka om dessa också! Nu till receptet:
Ingredienser (kakan)
100 g smör (kallt)
1/2 dl socker
1/2 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
Mixa ihop alla ingredienser i en matberedare tills du fått en jämn deg. Tänk på att inte mixa för länge, för då kommer kakorna att bli sega och tråkiga istället för spröda. Om du inte har en matberedare kan du arbeta ihop degen för hand i en bunke. Linda sedan in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåpet i ca 10-15 minuter. Dela därefter degen i två delar och rulla ut de till två rullar på en plåt med bakplåtspapper. Platta till rullarna något och gör en fördjupningsskåra längs mitten på varje rulle. Jag använda skaftet på en träslev och sidan av handen för att göra fördjupningarna och du gör de för att glasyren inte ska rinna av kakorna under gräddningen.
Ingredienser (glasyren)
Lite mindre än 40 g smör
1.5 msk socker
1.5 msk ljus sirap
0.75 msk vetemjöl
0.75 msk mjölk
50 g flagad sötmandel (eller 0.75 dl hel)
Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan restrerande ingredienser, förutom mandeln. Låt glasyren sjuda (småkoka) under omrörning tills den tjocknat. Rör då ner den flagnade mandeln, eller hacka den vanliga sötmandeln och tillsätt. När mandeln är i låter du krämen puttra i ca en halv minut till. Ta sedan av glasyren från plattan och fylla skårorna i kakrullarna med den. Grädda därefter kakorna mitt i ugnen i 175°C (eller 150°C om du använder varmluft) i ca 12-15 minuter. Du vet att de är klara när kakdegen blivit gyllenbrun i kanterna. Det kan vara lite svårt att se, eftersom att glasyren som döljer kakdegen blir mörkare under gräddningen, men ungefär så här ska det se ut när de kommer ut ur ugnen:

Ja, de ser verkligen ut som ett bombnedslag! Men orora dig inte, det är nämligen så de ska se ut! Nu är det dags att ta ett djupt andetag, hämta en kniv och försiktigt skära snittar av längderna. Jag skrev "försiktigt", eftersom att mördegskakan är väldigt spröd. Glasyren kommer troligtvis att klibba igen skårorna också, men ta det lugnt bara. Låt rullarna svalna och ta sedan fram en brödkniv och såga i skårorna du skar upp förra gången. Nu ska du kunna sära på snittarna. Om du vill snygga till de lite extra så kan du ju försiktigt bryta bort den brända glasyren från kanterna också.

Så här blir resultatet när du genomlidigt processen ovan. Lite omständingt kanske det är, men det är väl värt besväret!

Originalreceptet på mördegen hittade jag inne på Arlas hemsida (https://www.arla.se/recept/mordegskakor/) och originalreceptet på glasyren hittade jag inne hos Coop (https://www.coop.se/recept--mat/recept/t/toscakaka/)