Morotskaka med creamcheesefrosting

Något som jag förknippar med hösten är rotfrukter. Så vad passar då bättre än att baka en klassisk morotskaka?
Morotskaka är för övrigt något som är grymt underskattat hemma hos mig. Egentligen har jag inget bra svar på varför det är så, för hur kan man egentligen motstå en saftig, ljuvlig kaka med hintar av kanel och ingefära som on top of that är täckt med en ljuvlig sötsyrlig färskostfrosting? Ingen aning egentligen och det var precis en sån ljuvlig kaka som slängdes ihop i mitt kök för några dagar sedan. Titta. 
 
Det kanske inte är det vackraste som världen någonsin skådat, men god var den iallafall. Det är ju iallafall något. 
Receptet kommer ursprungligen från en pärm med en massa receptsamlingar som har funnits hemma hos mig så länge jag kan minnas och enligt originalreceptet skulle kakan bakas i en långpanna, men jag testa istället att fördela smeten i två springformar istället. Det fungerade bra det med!

Ingredienser

3 ägg

2.5 dl socker

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

0.5 tsk bikarbonat

2.5 tsk kanel

1 tsk ingefära

1.5 tsk vaniljsocker

0.5 dl rapsolja

ca 5 dl finrivna morötter (motsvarande ca 2 stora morötter)

 

Gör så här

Börja med att sätta ugnen på 175°C (150°C om du använder varmluftsugn). Vispa sedan ägg och socker poröst och blanda i en enskild bunke ihop alla torra ingredienserna. Rör ned mjölblandningen i ägg- och sockerblandningen och tillsätt därefter oljan och vänd till sist ned de rivna morötterna. Om du vill göra en precis likadan kaka som jag gjorde, häller du upp hälften av smeten i en smörad och bröad rund form med 20 cm i diameter. Därefter bakar du av kakan mitt i ugnen i ca 20 min. Se efter om kakan är klar genom att sticka ner en potatissticka/tandpetare i kakans mitt. Om stickan kommer ut ren (dvs att ingen smet fastnat på den), är kakan klar. När den första bottnen svalnat lite, stjälper du upp den på ett galler och låter den svalna helt. Därefter upprepar du proceduren med den restrerande halvan av smeten. 

Om du INTE vill göra en likadan kaka som jag gjorde häller du bara upp smeten i en smörad och bröad långpanna (ca 20x40 cm i diameter) och gräddar den mitt i ugnen i ca 20 minuter den också. Du kan också fördela smeten i två "vanliga" springformar (dvs formar med en diameter på 24 cm) och grädda som ovan, men tänk på att gräddningstiden då kan förtkortas något, eftersom att kakan blir tunnare. 

Anyway, när du gräddat klart dina kakor och de ligger på svalning är det en utmärkt idé att börja med själva frostingen" Till det behöver du: 

300 g philadelphiaost (färskost)

75 g rumsvarmt smör

ca 2 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

Börja med att vispa ihop det rumsvarma smöret med ca hälften av florsockret tills det blivit riktigt luftigt (dvs ca 7 min vispning med elvisp). Tillsätt därefter vaniljsockret, färskosten och vispa någon minut innan du tillsätter restrerande mängd florsocker och därefter fortsätter vispa tills du fått en fluffig frosting. Tänk på att smaka av frostingen ifall du skulle vilja ha den sötare, starkare vaniljsmak etc. Tänk också på att inte vispa färskosten för länge, eftersom att frostingen då kan bli rinnig istället för fluffig. Ca 4-5 minuter är lagom att vispa efter att du tillsatt färskosten. 

Nu är det dags för monteringen av kakan

Ta en av dina bottnar med bottensidan upp och bred på ett lager frosting (eller fyll en spritspåse med frostingen och spritsa på den). Lägg därefter på den andra botten och bred på restrerande frosting, eller spritsa på den som jag gjorde. Ställ därefter in kakan i kylen någon/några timmar så att frostingen får stelna till sig lite och kakan får sätta sig lite. Därefter är den klar för servering!