Kladdkaka med karamellpopcorn

Ni vet när man vill göra någonting kreativt, utan att behöva lägga ner hela sin själ i det? Det var precis ett sådant infall jag fick i lördags. Jag ville göra någonting som gick hyfsat snabbt och enkelt, samtidigt som jag ville att det skulle vara lite sådär nyskapande och fancy. Det här blev resultatet: 
En simpel kladdkaka toppad med en massa karamellpopcorn och grädde! En lite ovanlig kombination kanske, men jag kan avslöja att den var väldigt god. Helt klart värt att prova om du vill variera ditt kladdkaksbak en aning.
 
Ingredienser (kakan)
2 ägg
2.5 dl socker
1.5 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsokcer
1 krm salt
50 g mörk choklad
100 g smör
 
Börja med att röra ihop äggen och sockret i en bunke tills det blandat sig. Det ska inte vara pösigt. Blanda i en annan bunke samman mjölet, kakaon, vaniljsockret och saltet. Rör sedan ner det i ägg- och sockersmeten. Smält därefter smöret och chokladen i mikron eller över vattenbad. Glöm inte att röra om ibland, så att smöret och chokladen blandar sig med varandra. När det har smält, rör du ner även det i smeten och blandar tills du fått en jämn smet. Smörj och bröa därefter en springform (min var 24 cm i diameter) och bred ut smeten i den. Grädda kakan mitt i ugnen i 175°C (150°C om du använder varmluftsugn) i 15-20 minuter. Gräddningstiden varierar lite från ugn till ugn. Min kaka stod inne i 17 minuter. Om du sticker ner en provsticka i kakans mitt ska den fortfarande vara kladdig, men kanterna ska vara genomgräddade. När du tycker att din kaka är färdiggräddad, tar du ut den ur ugnen och låter den svalna. Under tiden du väntar på det kan du göra karamellpopcornen!
 
Ingredienser (karamellpopcorn)
Drygt 1 liter poppade popcorn
50 g smör
1 dl socker
 
Börja med att smälta sockret i en stor kastrull. Det viktigaste är att bottnen på kastrullen är stor, så att du får plats att vända runt popcornen sedan. Smält sockret på medelvärme tills det blivit ljusbrunt och allt socker smält. Detta tar lite tid, så ha tålamod! Om du drar upp värmen riskerar sockret att bli bränt och då kan jag garantera dig att popcornen inte blir så goda. Ta några djupa andetag, vänta, och när sockret uppnåt en ljusbrun färg, tillsätter du smöret och rör tills sockret och smöret blandat sig med varandra. Det här tar också lite tid, men fortsätt bara röra så kommer "smeten" att gå ihop tillslut! När du fått en jämn karamell, vänder du ner popcornen i kastrullen och försöker se till så att alla popcorn blir täckta i ett lager karamell. Därefter häller du upp popcornen på en plåt med bakplåtspapper och särar på de med en gaffel. Låt svalna.
Ungefär såhär ska popcornen se ut. Du kan ju också äta dem som de är, ifall du inte vill lägga de på en kladdkaka. De är väldigt goda som ett alternativ till de vanliga, klassiska popcoren faktiskt. 
När både kladdkakan och karamelllpopcornen svalnat är det bara att ösa över popcornen på kladdkakan och spritsa grädde runt kanterna. Enkelt va?
Receptet på kladdkakan är mitt egna, men receptet på karamellpopcornen hittade jag inne hos Arla (https://www.arla.se/recept/karamellpopcorn/). De har nog förklarat tillvägagångssättet för popcornen lite bättre än vad jag gjorde, så kolla gärna in där innan du göra popcornen!
 
Ha en bra dag!
 
/M