Chokladtryffeltårta
Den här tårtan är en riktig chokladdröm bestående av en kladdig kladdkaka som botten och en krämig chokladtryffel som glasyr. Om du tycker om choklad är denna kaka ett måste att testa!

Ingredienser, kladdkaka
2 ägg
3 dl socker
1.5 dl vetemjöl
4 rågade msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
100 g smör
50 g mörk choklad
Rör ihop äggen och sockret i en bunke tills det har blandat sig. Det ska ej bli pösigt. Rör i en annan bunke ihop vetemjölet, kakaon, vaniljsockret och saltet och tillsätt det i ägg-och sockerblandningen. Blanda ihop tills du har fått en jämn smet. Smält därefter ihop smöret och chokladen i micron eller i en kastrull på spisen tills det har smält samman. Häll sedan ner chokladsmöret i smeten och rör tills du har fått en jämn smet. Bred därefter ut smeten i en smord och bröad springform och grädda kakan mitt i ugnen i 150°C varmluft i ca 18-20 minuter. Om du sticker ner en provsticka i kakans mitt ska den fortfarande vara kladdig, men inte rinnig. Kakan jag gjorde stod inne i ugnen i 18 minuter, men tiden kan variera från ugn till ugn. Tag ut kakan ur ugnen och låt den svalna helt när du bedömer att den är lagom kladdig.
Ingredienser, chokladtryffel
200 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
20 g smör
Börja med att hacka chokladen fint. Värm därefter upp grädden i en kastrull tills den nästan börjar koka. Här är det viktigt att röra runt i kastrullen ibland så att grädden inte bränner fast i bottnen. När grädden blivit varm tillsätter du den hackade chokladen och rör tills du har fått en slät kräm. Tillsätt då vaniljsockret och smöret och rör tills allt har blandat sig och du inte längre kan se några smörklumpar. Låt tryffeln svalna i några minuter och bred sedan över den på kladdkakan i ett jämnt lager. Ställ därefter in kakan i kylskåpet i minst 1 h, så att tryffeln hinner stelnar ordentligt innan kakan dekoreras.
Dekoration
Dekorera utifrån tycke och smak! Det jag använde mig utav var:
Vispad grädde
Hallon
Myntablad
Vit choklad
När tryffeln ser ut att ha stelnat tar du ut kakan ur kylen och drar en kniv runt kanten på springformen innan den tas bort. Det här förebygger att chokladtryffeln dras med när kanten lossas. När du tagit bort springformskanten så kan du placera kakan på ett fat och därefter är det dags att dekorera. Det jag gjorde var att spritsa ut små "pluppar" av grädde runt kanten med hjälp av en mönstrad tyll. Sedan satte jag dit några hallon och myntablad och hyvlade över lite vit choklad. Dekorera utifrånr vad du själv tycker är gott och ser fint ut, sen är det bara att servera!
Tips! Gör gärna kladdkakan dagen innan du tänkt servera tårtan. Kladdkaka uppnår nämligen sin optimala konsistens om den får stå i kylskåp över natten!
Lycka till med din chokladtryffeltårta!
/M