Browniecake (aka the Squad-cake)
Någon gång i början av året kom jag att tänka på vad som skulle hända om man kombinerade två browniebottnar med ett lager chocolate chip cookiedough-frosting och lite grädde... Denna idé kom att testas på mitt kompisgäng under ett födelsedagsfirande och gissa vad? De älskade den. ÄLSKADE. Sedan den dagen har den mer eller mindre varit en given del av våra firanden, oavsett om det gäller att fira en födelsedag eller att fira att vi alla klart en helvetes mattekurs. Jag har länge lovat mina mates receptet, men att skriva ner och följa recept är något av min svaghet, för jag brukar ha svårt med att inte göra några ändringar lite här och där. Men nu har jag ÄNTLIGEN lyckats knåpa ner i skrift ungefär hur jag bär mig åt när jag gör denna underbara chokladiga skapelse.
Ingredienser till bottnarna:
5 dl socker
4 ägg
ca 3 msk sirap
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
7 msk kakao
ca 1 krm salt
2 tsk kaffe (för att förhöja chokladsmaken, men kan skippas om man är absolut anti kaffe)
150 g smör eller margarin
150 g mörk choklad
Gör så här
Börja med att röra ihop sockret, äggen och sirapen tills det har blandat sig ordentligt. Det ska ej bli poröst, utan ingredienserna ska bara blanda sig med varandra. Ta därefter fram en annan bunke och häll i mjölet, bakpulvret, vaniljsockret, kakaon och saltet och rör ihop tills alla ingredienser blandat sig. Häll därefter i de torra ingredienserna i ägg-och sockerblandningen och rör ihop de till en smet. När du är klar med det, hackar du chokladen grovt och lägger det i en skål tillsammans med smöret och ställer in i micron tills det smält samman. Jag brukar köra på högsta effekt (700 w i mitt fall) i 15 sekunders intervaller och röra emellan varje intervall och upprepa proceduren tills chokladen och smöret smält samman. När chokladsmöret är smält häller du i det i smeten, tillsätter kaffet och rör sedan ihop det till en jämn smet. Det har nu blivit dags att grädda smeten och när jag gör denna tårta brukar jag använda mig utav en liten form som är 20 cm i diameter, men om du vill använda dig utan en "standardform", dvs. en form som är 24 cm i diameter, går det lika bra. Tänk bara på att tårtan blir något plattare och att gräddningstiden blir lite kortare. Men fördela halva smeten i varje form och ställ in den mitt i ugnen i 175°C (150°C om du använder varmluftsugn) och grädda browniebottnarna i ca 25 minuter. Om du använder en standardform, kan du börja hålla koll på kakan efter ca 20 min eftersom att den blir klar lite fortare. Du vet att kakan är klar när du sticker en tandpetare eller dylikt i mitten av kakan och den fortfarande är lite kletig, men inte rinnig. 20-25 minuter brukar vara alldeles lagom. Ta sedan ut bottnarna och låt de svalna.
Ingredienser till frostingen
50 g smör, rumsvarmt
0.5 dl farinsocker
ca 1 dl florsocker
ca 1 tsk vaniljsocker
några nypor salt
100 g färskost (jag använde philadelphiaost)
ca 1 dl vetemjöl
50 g finhackad choklad (jag använder 50/50 ljus och mörk)
Gör så här
Vispa ihop det rumsvarma smöret med farinsockret tills smöret blivit fluffigt och en del av sockerkristallerna lösts upp. Det brukar ta ungefär 5 minuter av effektivt vispande med elvisp. Tillsätt därefter florsockret, vaniljsockret och saltet och fortsätt vispa några minuter och se hur smöret fluffar upp sig ännu mer. Tillsätt därefter färskosten och fortsätt vispa i ca 3 minuter tills frostingen blivit ännu luftigare. Tillsätt därefter mjölet och den finhackade chokladen och vispa tills allt har blandat sig. Ställ sedan in frostingen i kylen ett tag, om du inte ska använda den direkt.
Nu har det blivit dags att sätta ihop tårtan!
Börja med att ta den ena av dina två browniebottnar och spritsa på din cookiedough-frosting. Det fungerar bra att bara bre på frostingen också, men spritsningen ger ett mycket mer fancy utseende. Ta därefter den andra botten och lägg den över frostingen. Toppa sedan tårtan med vispad grädde som du spritsar över och dekorera efter tycke och smak. Ställ därefter in tårtan i kylen en stund innan servering, så att den får sätta sig lite innan den förtärs.
Svårare än såhär är det faktiskt inte att göra denna uppskattade brownietårta! Så squadet, varsågoda. Nu har ni äntligen receptet!