Saffransmazarinkaka
Om det är någonting som borde finnas på fikabordet under jul, så är det faktiskt den här kakan. Jag kan helt ärligt säga den var så god att jag knappt visste vart jag skulle ta vägen någonstans. Visst, mazariner är gott, men det har aldrig riktigt varit någon favorit hos mig. Tills jag smakade denna kaka. Alltså... Om ni gillar saffran och mandel måste ni faktiskt provbaka denna kaka. På riktigt. Ni kommer inte att ångra er. Det vågar jag faktiskt lova!

Jag har nästan aldrig riktigt förstått varför glasyr kallas för "icing" på engelska förräns jag täckte toppen av denna kaka med just det. Det ser ju ut som att en yta av is täcker kakan! Okej, nog om det. Vidare till receptet!
Ingredienser till degen:
150 g smör
1 tsk vaniljsocker
0.75 dl strösocker
Knappt 3.5 dl vetemjöl, lite mindre
Lägg i alla ingredienser i en matberedare och kör tills du fått ihop en deg. Om du inte har en matberedare kan du lägga alla ingredienser i en bunke istället och försöka arbeta ihop degen med dina händer. Tänk på att inte knåda degen för mycket, utan den ska i princip precis gå ihop. Glutentrådar vill vi undvika, eftersom att det kommer att göra att kakan inte blir spröd. När degen blivit en deg häller du ut den på en bit plastfolie, plastar in den och låter den vila i kylskåpet i ca 20-30 min. När degen blivit smal, trycker du ut den i en springform med löstagbar botten (jag använde en form som är 24 cm i diameter, vilket brukar vara standardformatet för bakformar). Se till att du även trycker upp degen på sidorna också.
Nu har det blivit dags för mandelfyllningen och till den behöver du:
200 g mandelmassa
100 g rumsvarmt smör
2 ägg, rumsvarma
1 krm vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker
0.5 g saffran (en påse) (alt. ca 1 tsk marinerad saffran, vilket jag använde)
1/2 msk socker
1 msk vetemjöl
Vispa ihop mandelmassan, smöret, sockret, vaniljen och saffran i en bunke tills alla ingredienser blandat sig. Tillsätt därefter äggen och vispa tills du fått en slät massa. Tillsätt därefter mjölet. Det såg ut som att smeten hade skurit sig när jag gjorde denna kaka, men det är nog inget att oroa sig över, eftersom att resultatet blev bra iallafall. Så ingen panik ifall smeten verkar ha skurit sig! Ta bara ett djupt andetag och räkna till tre. Bred därefter ut smeten över degen och ställ in formen i 175°C (eller 150°C om du använder varmluftsugn) och grädda i ca 30-40 min. Ta sedan ut kakan och låt den svalna helt i formen innan du försöker lossa på den.
När kakan svalnat är det dags att göra glasyren och till den behöver du:
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
4-5 tsk vatten
Blanda florsockret, vaniljen och vattnet i en skål tills du fått en rinnig glasyr. Häll den därefter över kakan och bred ut den så att den täcker hela ytan. Om du vill kan du göra kristyr och spritsa något fancy mönster sen när glasyren stelnat. Det gör du precis som du vill.

Så här ser kakan ut i genomskärning. SÅ otroligt god! Men jag kan faktiskt inte ta åt mig äran för receptet, eftersom att all inspiration och grundreceptet jag hade som bas faktiskt kommer ifrån Tidningen Hembakat från Lindas bakskola (http://tidningenhembakat.se/bloggar/lindas-bakskola/saffranmazarinkaka/). Klicka på länken för att komma till originalreceptet! Det receptet jag skrivit i inlägget är med mina modifieringar, så du kan ju välja vilket recept du vill följa!
/M