Subwaycookies

Ni vet de där halvsega, skitstora kakorna man kan köpa på subway? Sådana fick jag cravings på idag, även fast jag bara har ätit en sådan kaka en enda gång i hela mitt liv och egentligen inte tyckte den var sådär jättegod. Det är konstigt det där med cravings! Brukar ni också få plötsliga infall och bli jättesugna på saker ni egentligen inte tycker är jättegoda? Well, cravingen ville inte släppa, så det vara bara att försöka leta reda på ett recept på kakor som liknade de på subway. Efter många om och men, lyckades jag faktiskt hitta ett recept som verkade vettigt. 
Dock hade jag inte ingredienserna för att göra riktiga sådana där kakor som de säljer på subway med makadamianötter, frystorkade hallon och hela köret. Nej, jag bestämde mig för att göra en egen variant! Eller egentligen två faktiskt. Jag delade nämligen upp degen i två delar och smaksatte de med olika saker. 
 
Ingredienser till grunddegen:
150 g smör (rumsvarmt)
1.5 strösocker
2 dl farinsocker
1 ägg (rumsvarmt)
3.5 dl vetemjöl
Ca 1 krm salt
0.75 tsk bikarbonat
Drygt 1 tsk vaniljsocker
 
Börja med att vispa ihop smöret med de båda sockersorterna tills det blandat sig. Tillsätt därefter ägget och fortsätt vispa tills även det har blandat sig med smör-och sockerblandningen. I en annan bunke rör du ihop de torra ingredienserna. Sedan häller du ner mjölblandningen i den andra skålen och rör tills allt har blandat sig. Dela därefter degen i två lika stora delar och blanda ner de olika smaksättningarna ni ser nedan i varsin skål med deg. 
 
Smaksättning 1
100 g vit choklad (hackad)
50 g rostade mandlar (hackade)
Havssalt (att strö över kakorna med innan gräddning)
 
Smaksättning 2
50 g mörk choklad (hackad)
50 g ljus choklad (hackad)
3 dumlekolor (hackade i hyfsat små bitar)
 
Efter att du tillsatt smaksättningarna i degen rullar du bollar av den (en rågad matsked till varje kaka) och placerar de sedan glest på en plåt. Därefter plattar du till degbollarna något och strör över havssaltet om du gör kakorna med smaksättning 1 nu. Grädda kakorna mitt i ugnen i 175°C (150°C om du använder varmluft) i 10-12 minuter. De är klara när kanterna blivit gyllenbruna. Efter att du tagit ut kakorna ur ugnen låter du de svalna på plåten ett tag innan du för över de till ett galler, eftersom att de är väldigt mjuka när de nyss kommit ut ur ugnen.
Här ser ni hur kakorna ser ut innan gräddningen....
...Och här hur de ser ut när de nyss blivit uttagna ur ugnen.
Här har vi båda kaksorterna bredvid varandra. Till vänster är kakan med rostad mandel, vit choklad och havssalt. Till höger är kakan med mörk choklad, ljus choklad och dumlekola. Båda sorterna blev mycket goda! Likt de man kan köpa på subway blev de även härligt sega i mitten och krispiga på kanterna. Dock hade jag gärna önskat att de hade varit ännu segare, men det är något jag får fila på i framtiden.
Tips! Vill du bara göra en av sorterna så dubblar du bara mängden smaksättning. 
 
Originalreceptet hittade jag inne hos youtubern Anja Rosenskjöld på detta klipp: https://www.youtube.com/watch?v=vWbhYQ7EmLQ. Receptet står i beskrivningen på videon! Men självklart kunde jag inte låta bli att ändra lite, så mitt modifierade recept har ni längre upp i inlägget och originalreceptet har ni nu här om ni klickar på länken.
 
 
Ha det bra!
 
/M