Espressohuse caramel cheesecake - experiment

Ni vet den där cheesecaken som finns att köpa på espressohouse? Den med karamell? Jag tror nog de flesta vet vilken cheesecake jag pratar om. Kanske har ni till och med försökt återskapa den hemma?

Det var precis det jag gjorde för ett tag sedan och resultatet blev inte riktigt som förväntat. Jakten på receptet tog dock fart igen för någon vecka sedan då den originella cheesecaken ännu än gång åts och vi en gång för alla ville gå till botten med det här receptet. Efter lite (läs mycket) research lyckades vi komponera ihop ett recept. Och vet ni? Den smakar faktiskt nästan precis som den som finns på espressohouse, både i konsistens och smak! Dock finns det vissa saker som kan förbättras för att den ska bli ännu mer lik originalet. Nedan skriver jag hur vi gick till väga när vi bakade vår cheesecake och längst ner i inlägget kommer jag även skriva saker som vi kunde ha gjort annorlunda för att få den ännu mer lik originalet. Receptet är alltså under konstruktion.

Enligt innehållsförteckningen på original-cheesecaken så står det att den innehåller kakmix, så det vi först gjorde var att blanda till en egen kakmix som vi använde både i bottnen och fyllningen. 

Formen vi använde var en springform med 15 cm i diameter, vilket ger en hyfsat liten cheesecake. Vill du hellre baka cheesecaken i en ”standardform” (dvs en springform som är 24 cm i diameter), rekommenderar jag att du dubblar receptet. 

 

Ingredienser, kakmix

Knappt 1.75 dl mjöl

3 msk socker

0.5 tsk bakpulver

0.5 tsk vaniljsocker

En nypa salt

 

Ingredienser, botten:

50 g smör, smält

1 dl av kakmixen

0.5 dl havregryn

2 msk kakao

1 msk sirap

 

Blanda ihop alla ingredienser till en deg och tryck ut i en springform med löstagbar botten. 

 

Ingredienser, cheesecakesmet

200 g philadelphiaost

0.5 burk dulce de leche (går även under namnet ”Karamelliserad mjölk”, burken brukar innehålla 397 g)

0.5 dl farinsocker

1.25 tsk snabbkaffepulver

2 msk av kakmixen

1.5. msk sirap

1 ägg 

Börja med att blanda ihop philadelphiaosten, den karamelliserade mjölken, farinsockret, sirapen och ägget tills du fått en jämn smet. Viktigt är att du rör och inte vispar, eftersom att vi inte vill ha in så mycket luft i cheesecaken. Tillsätt därefter snabbkaffepulvret och kakmixen och rör tills smeten har blandat sig. Bred därefter ut fyllningen på bottnen.

Slå in springformens botten och kanter med aluminiumfolie och placera formen i en större form (ej springform) som du sedan fyller upp med kokande vatten. Vattnet ska täcka lite högre än vart själva cheesecakesmeten går på formens kant. Anledningen till varför du inte ska ställa cheesecakeformen i en springform är för att den kommer att läcka. Ställ därefter cheesecaken med vattenbadet på en plåt och grädda mitt i ugnen i 125°C varmluft (eller 150°C om du använder vanlig ugn) i ca 40 min. Den är färdig när den har stelnat, men fortfarande är lite dallrig i mitten. För att undvika sprickor i ytan så lät vi den svalna långsamt genom att efter 40 min stänga av ugnen och ställa luckan lite på glänt. Efter några minuter öppnade vi luckan ytterligare lite mer och detta fortsatte i ca 15. Därefter tog vi ur cheesecaken ur ugnen och lät den svalna i rumstemperatur. Förvara därefter cheesecaken i kylskåpet. För bäst konsistens och smak låter du den stå i kylskåpet över natten. 

Cheesecaken serverades med vispgrädde och kolasås som ringlades över den. Receptet till kolasåsen vi använde oss av kommer från Roy Fares och det hittar ni här: https://www.koket.se/mitt-kok/roy-fares/salted-caramel-cheesecake/.

Cheesecaken ser lite grynig ut på bilderna, men det är den inte alls när man smakar på den. Då har den nämligen en helt len konsistens. 

/M

 

#1 / / Anonym:

Dulce de leche och karameliserad mjölk är två olika saker, med tanke på mängden antar jag att det är karameliserad mjölk som används?

#2 / / Anonym:

Det är ganska stor skillnad på dulce de leche och karamelliserad mjölk, med tanke på mängden på burken du skriver om antar jag att du använder karamelliserad mjölk? Dulce de leche är en färdig kola.

Svar: Hej! Det jag har lärt mig är att dulce de leche och karamelliserad mjölk i princip är samma sak, men för att besvara din fråga så är det karamelliserad mjölk jag använt till just detta recept! :)
Matilda

#3 / / Anonym:

Mitt tips är att du skriver lite mer detaljerat, då jag anser att det är ganska luddet beskrivit. Och man blev lite osäker på vissa saker. Min står nu i ungen men tror inte alls den blir som på din bild.. tips är att skriva igenom receptet samt ta kort på hur ex bottnen ser ut(ev. Om den ska in i ugnen eller ej?) och hur själva smeten skall se ut☺️

Svar: Hej! Tack för kritiken! Jag ska försöka fota steg-för steg bilder nästa gång jag bakar denna cheesecake och då också uppdatera inlägget med lite tips och trix, då det verkar vara av intresse! :) Ha en trevlig kväll! /M
Matilda

#4 / / Anonym:

Hej! Ett tips vore att du beskriver mer detaljerat, de känns väldigt oklart. Också att du lägger upp bilder på det du gör om se är någon som aldrig bakat cheesecake förut som vill baka denna. Och lägga in bild på hur bottnen ser ut samt om den ska va i ugnen eller ej och ta bild på hur smeten skall se ut:)

#5 / / Fredrik:

Jag är överväldigad, så sällan ens föväntningar uppfylls på detta sätt. Detta recept var vad jag kan bedöma på pricken både när det gäller smak, utseende och konsistens. Mitt tack vet inga gränser!

Svar: Vad roligt att höra! /M
Matilda

#6 / / Åsa:

Tack för ett riktigt bra recept blev väldigt bra i smaken, körde dubbelt sats. Blev lite lite lös dock så får bli lite lite mer av kak-blandningen nästa gång. Hade någon kolakräm hemma vet inte om de var riktigt samma som den kondenserad mjölken men de blev bra ändå.

Svar: Vad roligt att höra att du uppskattade receptet! /M
Matilda

#7 / / Åsa:

Tack för ett riktigt bra recept blev väldigt bra i smaken, körde dubbelt sats. Blev lite lite lös dock så får bli lite lite mer av kak-blandningen nästa gång. Hade någon kolakräm hemma vet inte om de var riktigt samma som den kondenserad mjölken men de blev bra ändå.

#8 / / senelya.blogg.se:

Hej! Jag gjorde denna recept men cheesecakesmeten blev bara vattnigt vad har jag gjort för fel ?

Svar: Hej! Att cheesecakesmeten blev vattning beror troligtvis på att den blivit överarbetad. När man bakar med färskost (som exempelvis philadelphiaost) är det viktigt att inte röra för mycket i smeten då överarbetning gör att smeten blir väldigt lös. Om du någon gång testar att baka cheesecaken igen så rekommenderar jag att bara blanda ihop smeten tills den precis gått ihop och blivit jämn, inte mer än så! :) /M
Matilda

#9 / / Receptet smakade väldigt likt espresso house kakan men receptet var lite svår att förstå för min del, annars 10/10 och en stor tumme upp👌:

Receptet smakade väldigt likt espresso house kakan men receptet var lite svår att förstå för min del, annars 10/10 och en stor tumme upp👌