Semmelsnittar

Semmelhysterin har börjat. På sociala medier ser vi saker som semmelkladdkakor, semmelmunkar och semmelwraps. För att inte tala om årets stora sensation - Nachosemlan. Det är svårt att inte bli inspirerad av alla vackra semmelbakverk därute, så här kommer mitt bidrag:
Låt mig presentera semmelsnittarna, en seg och härlig småkaka som har både lite tuggmotstånd och knaprighet. I denna kaka hittar vi de klassiska smakerna kardemumma och mandelmassa, vilket är det som kännetecknar just semlor. Och det bästa av allt? De bakas på under 30 min. Perfekt om du inte orkar vänta på en vetedeg som ska jäsas, eller om du helt enkelt bara är sugen på både småkakor och semlor. Kanske kan det här vara årets snabbaste semla?
 
Ingredienser
100 g smör, rumsvarmt
1 dl socker
1 msk ljus sirap
2.5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0.5 tsk vaniljsocker
1 tsk malen kardemumma
50 g mandelmassa
 
Gör så här
Rör ihop smöret, sockret och sirapen i en bunke tills du fått en jämn massa. Här är det viktigt att smöret är rumsvarmt, eftersom att ingredienserna annars inte kommer att blanda sig som de ska och den slutliga degen kommer att bli för hård. Blanda därefter ihop mjölet, bakpulvret, vaniljsockret och krademumman i en annan bunke och häll ner det i smör- och sockerblandningen. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn och blanda ner det i degen och rör tills degen precis gått ihop. Dela därefter degen i två delar och rulla ut de till två längder på en plåt med bakplåtspapper. Tänk på att inte lägga de för nära varandra, eftersom att de flyter ut lite under gräddningen. Platta till längderna lite mer fingrarna och grädda de därefter mitt i ugnen i 175°C (eller 150°C om du använder varmluftsugn) i 15-17 min. De är klara när de flutit ut och blivit gyllenbruna i kanterna. Direkt när du tagit ut kakorna ur ugnen, skär du de i snittar med hjälp av t.ex. en förskärare. Låt svalna. 
 
Servera gärna kakorna med vispad grädde för den optimala semmelkänslan. Om du känner för det kan du även pudra över lite florsocker!
 
Om ni testar detta recept får ni gärna berätta vad ni tyckte, är väldigt nyfiken på att höra. Lycka till med dina kakor och ha en fortsatt trevlig söndag!
 
/M